
رویه راکت (Rubber)
رویه راکت تنیس روی میز پوشش لاستیکی برای چوب راکت می باشد. رویه های مدرن تنیس روی میز اغلب با یک لایه اسفنج (Sponge) ترکیب و تولید می شوند بدین صورت که یک لایه اسفنج در زیر سطح رویه و یک لایه لاستیکی در بالای سطح رویه قرار می گیرد. ضخامت و میزان سفتی اسفنج به کار رفته شده در زیر لاستیک بر چگونگی برخورد توپ با رویه تاثیر می گذارد.
تا سال 1986 بازیکنان از رویه های همرنگ بر روی راکت تنیس روی میز خود استفاده میکردند. فدراسیون جهانی تنیس روی میز (ITTF) در جولای 1986 و دوسال قبل از معرفی تنیس روی میز در بازی های المپیک قانونی وضع نمود و به موجب آن استفاده از رویه های همرنگ ممنوع و بازیکنان ملزم به استفاده از یک رویه قرمز و یک رویه مشکی شدند.
امروزه رویه ها در رنگ های متنوع همچون بنفش، صورتی و… (براساس قوانین جدید ITTF) تولید می شوند. طبق قوانین جدید فدراسیون تنیس روی میز استفاده از رویه های همرنگ همچنان ممنوع می باشد با این تفاوت که بازیکنان می توانند از رویه هایی غیر از قرمز و مشکی استفاده نمایند.

انواع رویه راکت (Rubber Types)
رویه راکت را از نظر ساختار و نحوه قرارگیری لاستیک و اسفنج (در برخی منابع واژه فوم “Foam” برای بیان اسفنج به کار برده شده است) به 4 دسته کلی تقسیم کرده اند که عبارت اند از:
- معکوس شده (Inverted)
- دون کوتاه (Short Pips)
- دون بلند (Long Pips)
- آنتی اسپین (Anti Spin)
1) رویه معکوس شده (Inverted)
رویه معکوس شده (رویه با دون معکوس شده) پر استفاده ترین رویه در تنیس روی میز امروزی می باشد. سطح بیرونی این رویه ها بصورت صاف و یکنواخت و سطح داخلی آن بوسیله دون ها به اسفنج متصل شده است که به همین دلیل این رویه ها را معکوس شده می نامند. دامنه گسترده ی سرعت و پیچ در رویه های معکوس شده باعث افزایش علاقه بازیکنان برای استفاده از این رویه ها شده است.
رویه Tensioned rubber
تا سال 2007 بازیکنان حرفه ای برای افزایش سرعت و پیچ راکت خود اغلب از چسب های سرعتی (Speed Glue) برای چسباندن رویه های معکوس به چوب استفاده می کردند. پس از آنکه استفاده از چسب های سرعتی برای حفظ سلامتی بازیکنان توسط فدراسیون جهانی تنیس روی میز ممنوع شد، شرکت های تولیدکننده لوازم تنیس روی میز اقدام به بکارگیری روش های جدیدی برای تولید رویه های معکوس شده کرده و گونه های جدید از رویه های معکوس را ارائه دادند که به این گروه از رویه ها Tensioned Rubber گفته می شود. این گروه از رویه ها با نام های High Tension، Pre-temsed و Tensor Rubber (تنسور) نیز معرفی می شوند.
2) رویه دون کوتاه (Short Pips)
رویه های دون کوتاه بدلیل کمتر بودن سطح برخورد با توپ نسبت به رویه های معکوس پیچ کمتری تولید میکنند. این نوع رویه ها بیشتر برای بلاک کردن توپ (Block) و ضربات کانتر (Counter Attack Stokes) استفاده می شوند. رویه های دون کوتاه را می توان یک رویه کنترلی-حمله ای دانست.
3) رویه دون بلند (Long Pips)
رویه دون بلند رویه ای دفاعی بوده که همانطور که از نام این رویه پیداست، دارای دون های بلندتری نسبت به رویه های دون کوتاه هستند و معمولا از دون های نازک تری برخوردارند. این به این معنی است که رویه های دون بلند بهتر قادر به نگهداری توپ هستند. رویه های دون بلند همانند رویه های دون کوتاه به خودی خود قادر به تولید پیچ نیستند بلکه کارایی این رویه ها برای معکوس کردن پیچ توپی که از سمت حریف ایجاد شده است می باشد. برخلاف رویه های دون کوتاه، این رویه ها دارای سرعت کمتری هستند.
4) رویه آنتی اسپین (Anti Spin)
رویه آنتی اسپین یک نوع از رویه های دفاعی بوده که دارای سطح صاف و اسفنج نرم می باشد. این نوع رویه ها توپ را با سرعت کمتری برگشت میدهند. بازیکنان دفاعی معمولا از رویه های آنتی اسپین در یک طرف راکت خود استفاده میکنند. برخلاف رویه های معکوس شده، رویه های آنتی اسپین حالت چسبندگی ندارند بنابراین چرخشی روی توپ ایجاد نمیکنند و توپ را با پیچ خیلی کم برگشت می دهند. هرچند این رویه ها درمقابل پیچ های سنگین مانند رویه دون بلند عمل کرده و پیچ معکوس شده سنگینی را برگشت می دهند.

در این بخش به تعریف رویه راکت و دسته بندی انواع رویه از نظر ساختار اسفنج و لاستیک آن پرداختیم. در مطلب بعد به تقسیم بندی رویه ها از نظر سبک بازی و تشریح مشخصات آن خواهیم پرداخت.
سلامت و تندرست باشید.