راکت چیست و چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
علاقه مندان تنیس روی میز سلام.
با اولین جلسه از دوره “آموزش جامع انتخاب و آماده سازی راکت” در خدمت شما هستیم. در این دوره آموزشی ما قصد داریم تا همه شما عزیزان را با مفاهیم اولیه و اصطلاحات رایج “راکت تنیس روی میز ” آشنا و سپس به مباحث تخصصی تر بپردازیم. یکی دیگر از اهداف این دوره آموزشی، آشنایی با مشکلات احتمالی و ارائه راه حل های پیشنهادی است. تمامی مطالب ارائه شده حاصل سال ها تجربه و تحقیق علمی در منابع موجود بوده که بصورت دوره آموزش جامع منتشر شده است. امید است با آموزش های علمی بتوانیم قدمی مثبت برای خانواده بزرگ تنیس روی میز جهان برداشته باشیم.
راکت چیست؟
راکت (Racket) درواقع وسیله ای است که بازیکنان تنیس روی میز با آن به توپ ضربه می زنند. راکت شامل دو بخش چوبی و پلاستیکی می باشد. به قسمت چوبی راکت اصطلاحا “چوب (Blade)” و به قسمت پلاستیکی راکت “رویه (Rubber)” گفته می شود. چوب راکت دارای دو قسمت می باشد:
- دسته: قسمت استوانه ای شکل که در دست بازیکن قرار می گیرد.
- صفحه: قسمت صاف و مسطح که رویه راکت روی آن قرار گرفته است.

انواع راکت:
- راکت آماده: راکت هایی هستند که رویه های آن توسط کارخانه بر روی چوب پرس شده و پس از بسته بندی وارد بازار می شوند. مدل های مختلفی از این راکت ها با قیمت های متفاوت در بازار موجود می باشد. راکت های آماده برای بازیکنان مبتدی مناسب می باشند. رویه های راکت آماده قابلیت تعویض ندارند.

- راکت های حرفه ای یا سفارشی: آن دسته از راکت هایی هستند که چوب و رویه های آن بصورت جداگانه باتوجه به میزان مهارت و سلیقه بازیکنان خریداری و با چسب های مخصوص روی هم قرار می گیرند. این راکت ها برای بازیکنان نیمه حرفه ای و حرفه ای مناسب می باشند.

در اینجا بطور خلاصه به تعریف راکت اشاره شد که در مباحث بعدی بطور کامل به معرفی راکت های حرفه ای و نکاتی که باید برای خرید، آماده سازی و نگهداری آن رعایت کنید خواهیم پرداخت.
جنس و اندازه راکت چگونه باید باشد؟
راکت ممکن است به هر شکل، اندازه و وزنی باشد ولی چوب راکت باید صاف و محکم باشد.
حداقل 85 درصد از ضخامت چوب راکت باید از چوب طبیعی باشد. چوب راکت می تواند به کمک موارد الیافی مثل الیاف کربن، الیاف شیشه یا کاغذ فشرده، محکم و تقویت گردد ولی ضخامت این لایه نباید از 7.5 درصد کل ضخامت (درصورتی که بیشتر از 0.35 میلیمتر نشود) باشد.
هر طرف از چوب که برای ضربه زدن به توپ استفاده می شود باید بوسیله رویه پوشانده شود. اگر رویه از نوع دون دار معمولی که دون های آن به طرف بیرون است باشد، ضخامت کل آن به انضمام چسب نباید بیشتر از 2 میلیمتر باشد. اگر رویه از نوع اسفنج دار باشد ضخامت کل آن به انضمام چسب نباید بیشتر از 4 میلیمتر شود.
سطح راکت باید بصورت پیوسته و دارای ضخامت یکسان باشد. رویه راکت باید تا لبه چوب راکت کشیده شده باشد اما از لبه های آن بیرون نزند.
راکت هایی که در مسابقات رسمی مورد استفاده قرار می گیرند باید دارای برچسب ITTF باشند. علاوه بر آن هر سال لیستی از چوب ها و رویه های مجاز توسط فدراسیون جهانی تنیس روی میز منتشر می شود، راکت هایی که در این لیست نباشند مجاز به استفاده در مسابقات رسمی نیستند.
با این وجود در کشور ما بدلیل قیمت بالای تجهیزات تنیس روی میز و فشار اقتصادی موجود، سختگیری هایی برای راکت اعمال نمی شود و اگر راکت دارای صدمه و مشکلات جدی نباشد استفاده از آن موردی ندارد.

کدام راکت برای من مناسب است؟
پارامترهای بسیار زیادی در انتخاب راکت مناسب وجود دارد. اگر شما جزو آن دسته از افرادی هستید که برای تفریح و پر کردن اوقات فراغت تنیس روی میز را انتخاب کرده اند، راکت های آماده مناسب شما خواهد بود. راکت های آماده با برندها و مدل های مختلفی در بازار موجود است ولی کلیت آن ها بسیار شبیه یکدیگر بوده و اصلی ترین تفاوت آن ها در قیمت و عمر مفید راکت می باشد. شما می توانید با توجه به میزان بودجه ی خود، اقدام به تهیه راکت آماده نمایید ولی توصیه می کنیم هزینه زیادی برای راکت های آماده نپردازید.
اگر شما قصد دارید تا رشته تنیس روی میز را بصورت حرفه ای و آکادمیک ادامه دهید، انتخاب راکت مناسب بسیار اهمیت دارد. درصورتی که در حال آموزش زیر نظر مربی هستید حتما قبل از تهیه راکت با مربی خود مشورت نمایید و به هیچ عنوان بدون اطلاع ایشان راکت خریداری نکنید. مربی شما باتوجه به میزان مهارت، استایل بدنی، قدرت جسمانی و سبک بازی تان راکت مناسب را به شما پیشنهاد می دهد. پس از آنکه مهارت و تجربه کافی را در تکنیک های مختلف بدست آوردید می توانید خودتان راکت مناسب با سطح بازی و سلیقه شخصی تان انتخاب نمایید.
در مطلب بعدی به معرفی ویژگی های چوب و رویه و اهمیت آن ها در انتخاب راکت خواهیم پرداخت.
موفق و پیروز باشید.